Smak: mało słodki, lekko ostry i "drapiący", wyrazisty zapach
Kolor: karmelowy
Konsystencja: skrystalizowany
Właściwości:
- Zawiera wiele składników mineralnych, oraz witamin, takich jak rutyna, substancje odpornościowe (inhibiny), magnez, żelazo, fosfor, potas, mangan, sód, miedź, krzem, cynk, witamina C, wit B1, wit B2, wit PP fosfataza, amylaza
- Miód gryczany korzystnie wpływa na odporność organizmu. Zalecany przy kaszlu, przeziębieniu, grypie, przy problemach układu krążenia, układu pokarmowego, problemach skórnych oraz wątrobowych
- Pomaga w stanach napięcia nerwowego
- Może być stosowany w leczeniu anemii, zarówno u dorosłych jak i u dzieci
- Idealny dla osób starszych.
- Chroni naczynia krwionośne, a nawet wpływa na poprawę elastyczności ich ścian, dzięki czemu zapobiega powstawaniu opuchnięć oraz obrzęków
- Przyspiesza usuwanie z organizmu toksyn, ołowiu i promieniotwórczych pierwiastków oraz redukuje szkodliwość takich używek jak alkohol, herbata czy kawa
- Przyspiesza regenerację organizmu oraz ułatwia gojenie się ran
- Pomaga w przypadku kłopotów trawiennych, wzdęć, bólu brzucha, a także biegunki. W przebiegu przeziębienia można zjadać 1 do 2 łyżek miodu trzy razy w ciągu dnia. Aby być zdrowym warto codziennie spożywać około 1-2 łyżek miodu